Angst

Bang zijn voor situaties die bij iedereen angst oproepen, is algemeen geaccepteerd. Anders wordt het als je angst niet zo gewoon is, bijvoorbeeld bij fobieën. Of wanneer je niet weet waarvóór je precies bang bent. Veel voorkomende reacties zijn: “Je hoeft toch niet bang te zijn, stel je niet zo aan.” Maar als je gebukt gaat onder angsten heb je daar niets aan.

Angsten kunnen je leven gaan beheersen. Het kan zijn dat je steeds meer situaties gaat vermijden, waardoor je sociale leven in gevaar komt. Ook gevoelens van je waardeloos voelen of somberheid komen veel voor. Je raakt steeds meer geïsoleerd en zelfbedachte aanpassingen werken niet meer. Het wordt tijd om hulp te zoeken.

Bij gestalttherapie gaan we ervan uit dat je behoeftes en interesses een belangrijke leidraad in je leven zijn. Behoeftes die niet vervuld worden zijn onaf, maar de behoefte blijft zich wel opdringen. In plaats van daar op een goede manier mee om te gaan ontstaat er angst.

De gestalttherapeut is er op gericht iemand weer in contact te brengen met zijn behoeftes en verlangens. Om te weten welke dat zijn, is het nodig de aandacht te richten op wat iemand voelt, doet of juist vermijdt, zegt of juist niet zegt. Hierbij wordt de angst niet vermeden maar gedoseerd toegelaten en als richtingaanwijzer gebruikt.

Weten wat er in ons leeft is alleen niet genoeg. Als we eenmaal weten wat we willen, is het nodig om hiernaar te handelen. Dit ‘in actie komen’ kan ook angst opleveren. De therapeut zal dit proces begeleiden en helpen de angsten te verminderen. Er ontstaat weer gezonde opwinding, in plaats van angst voor het nieuwe en onbekende.

Corona update: wij voeren 1 op 1 gesprekken o.b.v. RIVM richtlijnen