De hulp van therapie

Een goede relatie begint niet bij het vinden van de juiste partner, maar door zelf de juiste partner te zijn.

Door alle miscommunicatie, boosheid en teleurstelling kan een relatie in crisis komen. Deze gevoelens kunnen de gedachte geven om de relatie te stoppen. Gelukkig is een crisis ook het begin van verandering, therapie kan helpend zijn. Veel mensen zoeken hulp, ze willen dat hun relatie verbeterd omdat het zo niet langer gaat.

Praktijkvoorbeeld:

Lisa is een bescheiden vrouw. Zij is gelukkig als haar man Bert gelukkig is. Hij is een man die doorpakt. Na een aantal jaren komen er scheuren in hun eerst zo liefdevolle huwelijk. Bert kan de bescheidenheid van Lisa steeds minder goed verdragen. Hij heeft het idee dat hij de trekker is van de relatie. Hij zou graag willen dat Lisa dat ook doet. Hij verlangt naar meer evenwicht. Bert ervaart Lisa als passief en struikelt daarover, hij raakt geïrriteerd. De balans is zoek en hierdoor lijken Lisa en Bert niet meer bij elkaar te passen en de verbondenheid tussen beiden is weg.

Binnen relaties speelt het zoeken van een goed evenwicht tussen onafhankelijkheid en verbondenheid. Als Lisa te bescheiden en te passief wordt vergeet zij haar onafhankelijkheid. Bert kan hier niet tegen, maakt zichzelf groter en schiet door. Lisa past zich verder aan. Bert is een daadkrachtige man en mist Lisa aan zijn zijde, en Lisa mist Bert.

Wat nodig is, is dat Lisa zichzelf serieus gaat nemen. Zij kan hierbij de daadkracht van Bert gebruiken. Hij kan haar stimuleren als zij te bescheiden wordt, hij zal dan wel geduldig en geïnteresseerd moeten zijn in haar. Lisa helpt Bert door hem aan te spreken als hij te daadkrachtig voor haar wordt. Bert kan ook leren van het geduld en de bescheidenheid van Lisa, op deze manier kunnen zij elkaars kwaliteiten gebruiken om zo de relatie weer in balans te brengen.

Relatietherapie kan handvatten aanreiken om samen de relatie weer in balans te brengen en bewust te worden van valkuilen en hoe je daar samen weer uitkomt.

Corona update: wij voeren 1 op 1 gesprekken o.b.v. RIVM richtlijnen